A.S.Z. behaalt verlenging kwaliteitslabel Qualicor Europe

Op basis van een overbruggingsaudit die plaatsvond in november 2022, kreeg het A.S.Z. van Qualicor Europe het heuglijke nieuws dat de gouden accreditatiestatus van de zorgorganisatie verlengd wordt tot 2028. Dankzij de verlenging van dit kwaliteitslabel, bewijst het A.S.Z. opnieuw dat het haar patiënten een hoog niveau van kwalitatieve en veilige zorg biedt en dat er een permanente cultuur van verbetering heerst.

Verlenging kwaliteitslabel behaald op basis van overbruggingsaudit van de volledige organisatie

Van 22 tot en met 24 november 2022 heeft Qualicor Europe met een team van vijf externe auditoren een overbruggingsaudit uitgevoerd op de drie campussen van het A.S.Z., in Aalst, Geraardsbergen en Wetteren. Nadat we in 2018 een eerste keer het kwaliteitslabel behaalden van wat toen nog NIAZ heette (het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg), werd deze audit nu georganiseerd ter overbrugging naar een continu verbeterprogramma, op basis van het internationale accreditatieprogramma Qmentum Global.

Verschillende kwaliteitsnormen afgetoetst bij iedereen die een rol speelt in het (zorg)proces

Aan de hand van verschillende kwaliteitsnormen, beoordeelden de externe auditoren de kwaliteit en patiëntveiligheid in het ziekenhuis. De verschillende criteria werden rechtstreeks op de werkvloer zelf afgetoetst bij iedereen die een rol speelt in het (zorg)proces, gaande van directie en artsen, over verpleegkundigen, stafmedewerkers en medewerkers van ondersteunende diensten tot patiënten. Het accreditatietraject verliep gefaseerd. Verbeterprocessen werden geïmplementeerd op basis van het normenkader dat Qualicor vooropstelde. Aan de hand van veiligheidsrondes, zelfcontroles op de afdelingen, interne audits en incidentmeldingen, werd de kwaliteit binnen het A.S.Z. getoetst en verbeterd.

Gouden accreditatiestatus verlengd voor 5 jaar tot 2028

Eind januari 2023 kregen we dan het heuglijke nieuws dat het eindresultaat van de audit positief is en de gouden accreditatiestatus van het A.S.Z. voortgezet wordt. En daar mogen alle afdelingen binnen het A.S.Z. terecht fier op zijn. Van 1 februari 2023 tot 1 februari 2028 zijn we dan ook geaccrediteerd, met als voorwaarde het continu verbeterprogramma met de sequential assessments te volgen. Het kwaliteitslabel wordt dus toegekend voor een periode van 5 jaar, waarna het opnieuw kan verlengd worden.

Kwaliteit meten en bijstellen is en blijft cruciaal binnen ons ziekenhuis

“We zijn als organisatie zeer trots dat we opnieuw dit accrediteringslabel hebben verkregen. Voor alle artsen en medewerkers is deze erkenning een beloning en een stimulans om zich de komende jaren verder te blijven inzetten voor een optimale kwaliteit en veiligheid voor al onze patiënten.” vertelt algemeen directeur, Sabine Siau. Hoofdarts, dr. Steven Rimbaut, voegt eraan toe: “Kwaliteit meten en bijstellen is cruciaal binnen een ziekenhuis. Wij zijn er ons terdege van bewust dat er te allen tijde verbeterpunten zijn, zo ook bij ons en wij nemen deze actief ter harte. Ook in de toekomst blijft het A.S.Z. kwaliteit vooropstellen op basis van onder andere interne audits, veiligheidsrondes, zelfcontroles, complicatieregistratie, internationale metingen, tevredenheidsenquêtes en bijscholingen.”

Waarvoor staat het kwaliteitslabel van Qualicor Europe?

Al meer dan 20 jaar staat Qualicor Europe voor kwaliteit. Via begeleiding, trainingen, assessments en audits, helpt Qualicor Europe de zorg om kwaliteit te borgen in hun werk en processen. Zij ontwikkelen kwaliteitsnormen en toetsen zorginstellingen hierop. Qualicor beoordeelt daarbij of de zorginstelling de zorg zo heeft ingericht dat zij kwalitatieve en veilige zorg organiseert die gericht is op continue verbetering. Meer info over Qualicor op www.qualicor.eu

A.S.Z. behaalt verlenging accreditatiebewijs Qualicor