ENMG/SSEP

De dienst Fysische geneeskunde van het A.S.Z. heeft een bijzondere expertise in elektrofysiologisch onderzoek. Het onderzoek is aangewezen bij:

ENMG/SSEP

De dienst Fysische geneeskunde van het A.S.Z. heeft een bijzondere expertise in elektrofysiologisch onderzoek. Het onderzoek is aangewezen bij:

  • Spierzwakte of gevoelsstoornissen ('voosheid', verminderde gevoeligheid, overgevoeligheid)
    • Ledematen
    • Aangezicht (facialis ENMG)
    • Bekkenbodem (urologisch EMG)
  • Zenuwpijn
  • Zenuwontstekingen
  • Krampen
  • EMG geleide infiltratietechnieken (zenuwbloks, botoxinfiltraties bij spasticiteit)

Het elektrofysiologisch onderzoek gebeurt enkel op verwijzing van een arts (huisarts of specialist). Een voorschrift van de verwijzende arts is dus noodzakelijk.

Het onderzoek neemt 15 à 30 minuten in beslag, afhankelijk van de vraagstelling van de verwijzende arts.

Voorbereiding op het onderzoek

  • Zorg voor een goede algemene hygiëne
  • Breng geen vochtinbrengende crèmes op de huid aan
  • Bloedverdunners: informeer uw arts over het gebruik ervan
  • Besmettelijke ziekten: informeer uw arts indien u lijdt aan een besmettelijke ziekte (hiv, hepatitis, ...). Zo kan de arts bijkomende voorzorgsmaatregelen nemen.
  • Neurostimulatoren of pacemaker: informeer uw arts. Bepaalde technieken kunnen uitgevoerd worden, andere moeten worden vermeden.
  • Informeer uw arts indien u recent een ingreep onderging
  • Informeer uw arts als u zwanger bent

EMG - Elektromyografie

EMG - Elektromyografie

Tijdens het EMG-onderzoek analyseert de arts de elektrische activiteit in een aantal spieren door ze aan te prikken met een zeer fijne naaldelektrode. Dat kan tijdelijk onaangenaam aanvoelen. De naald wordt evenwel niet gebruikt om producten in te spuiten of om schokken te geven.

De arts kan zien of de spier normaal functioneert aan de hand van de elektrische activiteit op een beeldscherm en aan de hand van een specifiek geluid via de luidspreker.

ENG - Zenuwgeleidingsonderzoek

ENG - Zenuwgeleidingsonderzoek

Om de zenuwgeleiding te onderzoeken worden kleine elektroden gebruikt. Daarmee stuurt de arts een heel korte elektrische prikkel naar een zenuw. Die zenuwstimulatie veroorzaakt een tintelend gevoel. Zo worden zowel de zenuwen naar de spieren als de gevoelszenuwen getest.

Het onderzoek kan een lichte pijn veroorzaken maar is niet schadelijk voor de zenuwen of spieren.

SSEP - Geëvoceerde potentialen

SSEP - Geëvoceerde potentialen

In de elektrodiagnose wordt soms gebruikgemaakt van andere technieken, zoals geëvoceerde potentialen. Zowel de opstijgende gevoelsbanen als de dalende motorische banen worden daarbij geëvalueerd.

Echografie

De dienst Fysische geneeskunde heeft een bijzondere expertise in echografisch onderzoek van het bewegingsapparaat.

Echografie

De dienst Fysische geneeskunde heeft een bijzondere expertise in echografisch onderzoek van het bewegingsapparaat.

Het onderzoek is aangewezen bij:

  • Gewrichtsklachten
  • Peesproblemen
  • Sportletsels
  • Echogeleiding injecties thv gewrichten (bv. bij arthrose), rondom pezen
  • Echogeleide injecties botuline toxine (botox) voor behandeling van spasticiteit.

Voor een echografisch onderzoek van het bewegingsapparaat moet u doorgestuurd zijn door een arts (huisarts of specialist). Een aanvraagformulier van de behandelend arts is noodzakelijk. Indien u niet beschik over een aanvraagformulier dient u zich te richten tot uw doorverwijzend arts (huisarts of specialist) of u kan een afspraak maken bij een van de artsen Fysische Geneeskunde en Revalidatie.

Ganganalyse

Ganganalyse

Wanneer klachten ter hoogte van de heupen, knieën of voeten optreden bij stappen of vooral na het sporten, worden deze mogelijk veroorzaakt door een afwijkend gangpatroon. In sommige gevallen kan een ganganalyse dan nuttig zijn. Hierbij gebeurt een klinische evaluatie (consultatie), gevolgd door een analyse van het gangpatroon terwijl u op een loopband stapt en loopt, om ten slotte het gangpatroon verder te analyseren door middel van een drukplaat waar u aan verschillende snelheden over loopt. Wanneer u over deze plaat stapt of loopt, kunnen we zien onder welk deel van de voet het meeste druk terechtkomt, en dat tijdens elke fase van de voetafrol.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Dr. Dick (Fysische Geneeskunde) in samenwerking met een orthopedisch technicus.

Indien uw klachten kunnen gelinkt worden aan dit afwijkend gangpatroon, zal vaak geopteerd worden om steunzolen aan te maken. Naargelang de activiteit waarbij de zolen dienen gedragen te worden, kunnen er verschillende types steunzolen aangemaakt worden. Zo zijn er steunzolen voor dagelijks gebruik, maar ook steunzolen specifiek voor sport, alsook intermediaire types die eventueel voor beide kunnen gebruikt worden. 

Het onderzoek gaat telkens door op donderdagvoormiddag, en neemt ongeveer een halfuur in beslag. U dient een korte of ¾ broek met te brengen en loopschoenen of andere sportieve schoenen. Daarnaast brengt u ook een paar dagelijkse schoenen mee die u bij voorkeur al een tijdje gedragen heeft zodat we het slijtagepatroon op de zool kunnen bekijken.

De prijs van het onderzoek zelf bedraagt 75 euro, en hierop is geen terugbetaling door het RIZIV voorzien. Tevens wordt er een consultatie aangerekend waarop wel gewone terugbetaling door het RIZIV is voorzien.