Palliatief Support Team

Over het Palliatief Support Team

Bij patiënten voor wie een genezende behandeling niet meer mogelijk is, kan het Support Team ingeschakeld worden. Het Support Team tracht op elk moment van de ziekte de levenskwaliteit te garanderen. Ook de naasten worden nauw betrokken binnen dit proces. Er wordt niet enkel aandacht besteed aan de fysieke problemen, maar ook aan de psychologische, sociale en spirituele noden. Binnen ons ziekenhuis trachten we via een multidisciplinair team tegemoet te komen aan deze noden.

Een voortzetting van deze totaalzorg kan bij transfer naar huis of naar een andere instelling door ons team worden georganiseerd. De aanvraag voor supportieve/palliatieve zorgverlening kan door de behandelende arts, de patiënt zelf, zijn familie of naaste omgeving gebeuren. Het opstarten van de begeleiding kan echter enkel na akkoord van de behandelende arts / huisarts.

De patiënt blijft onder de verantwoordelijkheid van de behandelende arts-specialist die de aanvraag doet tot supportieve / palliatieve ondersteuning.

U kan steeds meer inlichtingen verkrijgen bij alle leden van het Support Team.

Multidisciplinair team

Palliatief arts

De palliatief arts ziet erop toe dat alles naar behoren verloopt. Hij neemt de taak van de behandelende arts niet over. Bij medische problemen is de dokter een aanspreekpunt voor de leden binnen ons team.

Coördinator

Een aanvraag tot supportieve/palliatieve begeleiding kan gebeuren door de  arts, verpleging, patiënt en ook de familie, maar steeds met goedkeuring van de behandelende arts. Het is de bedoeling de patiënt en/of de familie extra te  begeleiden tijdens deze moeilijke fase in het leven. We zorgen ervoor dat dit multidisciplinair gebeurt, rekening houdend met de filosofie, spirituele overtuiging, .... van de patiënt.

In een eerste gesprek worden alle noden en problemen nagegaan. De coördinator, dhr. Frans Van Der Veken, zorgt ervoor dat de juiste mensen uit het team aan het bed van de patiënt komen. Voor meer informatie of problemen omtrent het palliatief team kunt u bij hem terecht.

Palliatief verpleegkundige

Na doorverwijzing van de behandelende arts wordt de palliatief verpleegkundige de spilfiguur binnen het palliatief zorgtraject. Zij stimuleert de optimale comfortzorg van elke patiënt en zijn naasten. Tevens optimaliseert zij de samenwerking tussen de verschillende disciplines.

Psychologische ondersteuning

Een opname in het ziekenhuis, het ondergaan van onderzoeken of een ingreep, kunnen gepaard gaan met onzekerheid of angst. Het krijgen van een diagnose, zeker wanneer het een chronische of ernstige aandoening betreft, brengt zowel voor de patiënt als zijn/haar familie een verwerkingsproces op gang. Gevoelens van verdriet, onmacht, opstandigheid,.... maar ook veranderingen in het denken en in het gedrag kunnen optreden. Soms hebt u het gevoel dat u het alleen niet meer kan verwerken en is er nood aan advies of ondersteuning. De psychologe, mevr. Caro Coessens, kan een luisterend oor bieden, u op verhaal laten komen, helpen in de misschien bemoeilijkte communicatie met uw omgeving, technieken aanreiken die u terug helpen greep te krijgen op wat u doormaakt, samen met u documenten inzake voorafgaande
zorgplanning opstellen,...

Sociale dienst

Binnen het PST vertegenwoordigt mevr. Mina De Bondt de sociale dienst. Een opname in een ziekenhuis kan ingrijpend zijn, zowel persoonlijk, relationeel als sociaal. Uw ‘ziek zijn’ kan allerlei zorgen of vragen met zich meebrengen, zowel voor uzelf als voor uw familie. Als sociale dienst wensen wij een luisterend oor te bieden en samen op zoek te gaan naar de meest geschikte oplossing. U kunt bij de sociale dienst terecht voor een vertrouwelijk en ondersteunend gesprek, informatie en begeleiding betreffende uw terugkeer naar huis, financiële 
en administratieve hulpvragen of voor een doorverwijzing naar een tijdelijk of definitief verblijf (o.a. kortverblijf, woon- en zorgcentrum, ...).

Schoonheidsconsulente

Mevr. Joske Vereecken zorgt voor een ontspanningsmoment. Voor tips i.v.m. huidverzorging, maquillage, pruiken, sjaaltjes,.... kunt u bij haar terecht. Om een afspraak te maken kunt u haar bereiken op 053/ 76. 47.46 (niet op dinsdag).

Diëtiste

De diëtiste, mevr. Nathalie Pauwels, kan u begeleiden bij het zoeken naar oplossingen voor wisselende problemen die zich kunnen voordoen: maag- en darmproblemen, slik- en kauwproblemen, droge mond,.....Zij houdt rekening met de noden en de wensen van de patiënt. Zij en haar collega’s zijn steeds bereikbaar, zowel voor de patiënt als de familie.

Apotheker

Mevr. Marijke Fostier is hoofd van de apotheek in ons ziekenhuis. Zij waakt over de beschikbaarheid van de nodige medicatie die wordt voorgeschreven door de arts zodat de klachten van de patiënt tot een minimum kunnen worden herleid.

Diensthoofd patiëntenzorg

Als diensthoofd patiëntenzorg vormt dhr. Kris Malefason de link tussen het palliatief support team en de algemene directie van het ziekenhuis. Hij is nauw betrokken bij de organisatie van supportieve/palliatieve zorg binnen onze instelling.

Team

Spirituele ondersteuning

Opgenomen worden in het ziekenhuis kan uw leven plots anders maken. U mag rekenen op de beste medische zorgen, maar misschien heeft u nog andere noden: een luisterend oor, een bemoedigend woord, stille aanwezigheid, steun voor uw familie en vrienden. Naargelang uw persoonlijke overtuiging kan u binnen ons ziekenhuis beroep doen op verschillende diensten.

Pastorale dienst

Misschien komen er tijdens uw opname in het ziekenhuis zinvragen: waarom ik? waarom ben ik hier nog? Wie dit verlangt, kan hierover spreken met zijn/haar parochiepriester of met een andere priester uit de regio.

Het sacrament van de ziekenzalving is er om mensen te sterken in hun ziekte. Dit gebeurt bij voorkeur in aanwezigheid van familie en/of vrienden. Ziekenzegen, gebed bij levenseinde, afscheidsgebed zijn rituelen die eveneens kunnen gevraagd worden.

Moreel consulente

Uw leven kan veranderen als u in een ziekenhuis komt. U kan met heel wat vragen zitten en ook gevoelens van angst, verdriet en kwaadheid kunnen op de voorgrond treden. Praten kan dan helpend zijn. Als patiënt kan u vragen om iemand die op bezoek komt en naar u luistert vanuit de levensovertuiging die bij u past. Bij de moreel consulente krijgt u een vrijzinnig, humanistische bijstand. Zij zal luisteren naar uw vragen, u helpen bij onrust, met u meegaan in vertrouwen.