Rookstopbegeleiding

Definitief stoppen met roken is een uitdaging. Hoe goed uw voornemens ook zijn, stoppen met roken is en blijft een proces van vallen en opstaan. Roken is een aangeleerd gedrag dat telkens beloond wordt met een nicotineshot. Wanneer een roker stopt kunnen lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen optreden. Professionele begeleiding is belangrijk om de valkuilen te vermijden en de kans op slagen te verhogen, zodat u leert te leven zonder roken. Daarom bieden wij bij het A.S.Z. rookstopbegeleiding aan in groep, waarbij wij u professioneel begeleiden en opvolgen om u stap voor stap te helpen stoppen.

Het rookstopprogramma van het A.S.Z. biedt u meer kans op succes op lange termijn. Op basis van een aantal concrete stappen en acties verandert u uw rookgewoonte en komt u tot een effectieve rookstop. Ook na uw rookstop blijven we u opvolgen om te zorgen dat u rookvrij blijft. Ons team blijft gedurende die volledige rit de coach die voor u klaarstaat.

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet ons te contacteren. Het begeleidingsteam wenst u veel succes.

Stoppen met roken

Rookstopprogramma in het A.S.Z.

Verschillende keren per jaar wordt een reeks groepssessies rookstopbegeleiding opgestart. Vanaf het moment dat u ons contacteert om hieraan deel te nemen, is het de bedoeling dat u ook zo snel mogelijk kan opstarten. Aarzel dus niet om te informeren wanneer u kan starten met uw begeleiding.

Het volgen van rookstopbegeleiding in groep, eventueel aangevuld met ondersteunende medicatie/nicotine-vervangende middelen, verhoogt de kans om succesvol te stoppen met roken.

Op basis van acht gesprekken komt u stap voor stap tot een rookvrij leven:

  • Vooraleer van start te gaan met de rookstopbegeleiding wordt een individuele consultatie met dr. An Pletinckx van de dienst Pneumologie ingepland. Zij doet een intakegesprek en neemt een longfunctietest af, waarna u wordt aangemeld voor de rookstopbegeleiding. (Opgelet, deze consultatie is betalend, volgens de standaardtarieven, en valt dus buiten de tarieven die hieronder vermeld worden. Een dergelijke consultatie kost €44, waarvan ongeveer €27 terugbetaald wordt door de mutualiteit, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.)

  • Tijdens het eerste individueel gesprek bepalen we uw rookprofiel en bekijken we uw ervaring met het stoppen met roken. We bepalen uw mate van nicotine-afhankelijkheid en bespreken uw motivatie om te stoppen met roken.

  • Tweede gesprek: We starten met de groepssessies. We leren elkaar kennen en geven informatie over de lichamelijke en psychologische afhankelijkheid van nicotine. We bespreken de verschillende geneesmiddelen/nicotinevervangende middelen die een ondersteuning kunnen bieden bij de rookstop. U beslist uiteraard zelf of u een hulpmiddel wenst te gebruiken. Tijdens deze sessie leggen we een stopdag vast.

  • In een derde gesprek, kort voor de stopdag geven we praktische tips voor een rookvrij leven.

  • Vanaf het vierde gesprek gaan we na wat geholpen heeft bij het rookvrij blijven en welke de moeilijkere momenten waren. Vooral de tips, oplossingen en hulpmiddeltjes die u zelf ontdekt en gebruikt hebt, bespreken we uitgebreid. Tijdens deze periode blijft de tabakoloog u ondersteunen en helpen bij het omgaan met moeilijkere momenten, het vermijden van valkuilen en het voorbereiden van risicosituaties.

Normaal gezien loopt deze opvolging tot ongeveer 3 maanden na de rookstop.

Terugbetaling

Wanneer u u laat begeleiden door een tabakoloog, wordt dit vergoed door de overheid. Opgelet: in België zijn er drie systemen van terugbetaling in voege. Het systeem dat op u van toepassing is, is afhankelijk van uw woonplaats.

U woont in Vlaanderen

U hebt elk jaar recht op 4 uur individuele begeleiding of 12 uur begeleiding in groep. Als uw jaarlijkse aantal uren op zijn, hebt u geen recht meer op een financiële tussenkomst van de Vlaamse overheid.

Bedrag

Hoeveel u precies moet betalen, hangt af van uw situatie (een verhoogde tegemoetkoming of niet), de soort begeleiding (individueel of in groep) en de duur van de begeleiding.

  Zonder verhoogde tegemoetkoming Met verhoogde tegemoetkoming
Groepsbegeleiding maximaal 1 euro per kwartier maximaal 0,5 euro per kwartier

 

Jongeren hebben recht op een verhoogde tegemoetkoming tot en met het jaar waarin ze 21 worden. Vanaf het jaar waarin ze 22 worden, gelden de tarieven voor volwassenen.

U woont in Brussel of Wallonië

U hebt recht op 8 terugbetaalde raadplegingen in de loop van 2 kalenderjaren. Zwangere vrouwen hebben recht op maximaal 8 sessies per zwangerschap. 

Bedrag

Hoeveel u terugbetaald krijgt hangt af van je persoonlijke situatie:

  • 30 euro voor de eerste sessie
  • 20 euro voor de zeven volgende sessies
  • 30 euro voor zwangere vrouwen (bij het getuigschrift voor verstrekte hulp of het facturatiedocument moet een zwangerschapsattest worden gevoegd)

 

Consulteer de website Terugbetaling | Rookstop (vrgt.be) voor meer info.

Medewerkers van het A.S.Z. kunnen hieraan deelnemen aan het terugbetalingstarief.

Rookvrij ziekenhuis

Op de drie campussen van het A.S.Z. (Aalst-Geraardsbergen-Wetteren) is het sinds het najaar van 2021 verboden te roken op het volledige terrein. Enkel in de rookgedoogzones, uit het zicht van kinderen en passanten zal het nog toegelaten zijn om te roken. Daarom werden op de drie campussen niet-transparante rokerscabines voorzien nabij de ingang. 

Zo streven wij, samen met vele andere instanties, naar een maatschappij waarin ieder kind dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien. Als ziekenhuis willen wij hierin onze voorbeeldfunctie opnemen en ons hiervoor ten volle engageren.

Meer info

Dit is een rookvrij ziekenhuis

Meer info of aanmelden

De rookstopbegeleiding gebeurt onder leiding van Stefanie Neusy en Silke Verhoeyen, beiden psychologe en gediplomeerd tabakologe. Zij hebben veel ervaring met het begeleiden van rokers en helpen u graag in uw traject. U kan ook terecht bij hen voor al uw vragen.

Bent u geïnteresseerd en wilt u zich aanmelden voor een sessie rookstopbegeleiding? Dan kan dit via onderstaande contactpunten:

rookstopbegeleiding@asz.be

053/76 67 10

Brochure

4 november 2021
  • Longziekten