Patiëntenverenigingen

Patiëntenverenigingen, zelfhulpgroepen en contacten met lotgenoten kunnen zeer belangrijk zijn in het genezings- en verwerkingsproces. Het uitwisselen van ervaring en tips is zowel voor patiënten als hun naasten vaak van groot belang.

Op de website www.zelfhulp.be vindt u met een overzicht van alle Vlaamse patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen.

Vele afdelingen en medische diensten in het A.S.Z. werken samen met specifieke patiëntenverenigingen, relevant voor hun dienst. Hieronder vindt u een lijst met contactgegevens van organisaties waar onze medische diensten mee samenwerken.  Aarzel echter niet om ook uw behandelende arts te vragen naar patiëntverenigingen die voor u relevant kunnen zijn.

Borstkliniek

Borstkliniek

Think Pink

Op zoek naar een luisterend oor? Mail naar febe@think-pink.be

Lena Beau

Mooi leven na borstkanker

Lotgenotencontact: lenabeau1@gmail.com

Gynca's

Organisatie voor vrouwen met een gynaecologische kanker
Contact: info@gyncas.be

Beautiful After Breast Cancer

Contact: info@beautifulabc.com

Cardiologie

Cardiologie

Corda, vereniging voor hartpatiënten van het ASZ

Corda is een patiëntenvereniging van en voor vrouwen en mannen met cardiovasculaire problemen, hun partners & familieleden met de steun van de dienst Cardiologie van het A.S.Z. Aalst.

 

Endocrinologie

Endocrinologie

Diabetes Liga

De diabetesliga is de patiëntenvereniging voor diabetes Patiënten en hun families. De diabetes liga informeert, connecteert en mobiliseert iedereen die met diabetes geconfronteerd wordt.

De diabetesliga heeft een gratis Diabetes Infolijn, verspreidt informatieve folders en magazines, organiseert opleidingen en zet online communicatie op.

De Diabetes Liga bouwt bruggen tussen lotgenoten en hun familie, zorgverleners en wetenschappers en brengt diabetes onder de aandacht.

De Diabetes Liga  is hét kenniscentrum rond diabetes in Vlaanderen. In samenwerking met de plaatselijke afdeling van de diabetesliga organiseren wij jaarlijks een aantal infoavonden.

Neus-, keel- en oorziekten

Neus-, keel- en oorziekten

Oncologie algemeen

Oncologie algemeen

Stichting tegen Kanker

Informeren van patiënten door de algemene kennis over kanker, de mechanismen achter de ziekte en de behandelingen te vergroten; resultaten van onderzoek (mede gefinancierd door de Stichting) vertalen naar informatie die toegankelijk en begrijpelijk is voor het brede publiek.

Samenwerking met ziekenhuis: infobrochures, gelaatsverzorging, projectfinanciering (‘Hou me vastjes’), Levensloop

Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker zorgt voor de nodige ondersteuning voor patiënten en familie voor, tijdens en na de behandeling, of dat nu is in de vorm van praktische hulp, informatie of activiteiten die zijn aangepast aan kankerpatiënten, financiële steun of een luisterend oor.

Samenwerking met ziekenhuis: infobrochures, vrijwilligers op de afdeling (gesprek met patiënten), Look good feel better workshops, ondersteuning bij de organisatie van de Dag tegen Kanker

 

Urologie

Urologie

Urologische en digestieve oncologie

Urologische en digestieve oncologie

Stoma-actief

Stoma-Actief is een lotgenotengroep voor stomadragers en partners van alle leeftijden,
Stoma-Actief richt zich tot actieve stomadragers, toekomstige en tijdelijke stomadragers, alsook personen van wie de stoma na een tijdje verwijderd werd. De werking van onze stomagroep spitst zich toe op het ter beschikking stellen van informatie en het aanbieden van ontmoetings- en ontspanningsactiviteiten. Via de activiteiten brengt Stoma-actief mensen op een “actieve” manier samen met de bedoeling lotgenotencontact te stimuleren en kansen te bieden om informatie te delen.

Samenwerking ziekenhuis: infobrochures, patiënten worden (indien gewenst) naar de organisatie doorverwezen voor contact met lotgenoten, praktische tips,…

Stoma-ilco

Stoma Ilco vzw is een lotgenotenvereniging van, voor en door stomadragers. Stomapatiënten hebben een kunstmatige uitgang van de dikke darm (colostomie), de dunne darm (ileostomie) of van de blaas (urostomie). Stoma Ilco vzw wil deze mensen opvangen, helpen en begeleiden om terug een zo normaal mogelijk leven te kunnen leiden.

Samenwerking met ziekenhuis: infobrochures, patiënten worden (indien gewenst) naar de organisatie doorverwezen voor contact met lotgenoten, praktische tips,…