Veelgestelde vragen

Wanneer worden er X-stralen gebruikt?

X-stralen worden gebruikt in de klassieke medische beeldvorming (vb. foto's van een arm of ander lichaamsdeel), bij de onderzoeken van het gastro-intestinale stelsel, het urinair systeem, bij onderzoeken van de bloedvaten en bij een CT-scan. Bij een echografie (beeld d.m.v. ultratone geluidsgolven) en MR (beeld d.m.v. een magneet en radiogolven) worden er geen X-stralen gebruikt.

Wanneer dient u nuchter te zijn?

  • Wanneer u een onderzoek gepland heeft van het gastro-intestinale stelsel, dient u 6 uur nuchter te zijn.
  • Indien u een onderzoek met contrast zou moeten ondergaan, wordt momenteel aangeraden om 4 uur nuchter te blijven. Dit echter geen absolute contra-indicatie, maar het wordt wel sterk aanbevolen.

Zwanger of vermoeden van zwangerschap? Meld dit meteen!

Indien u (mogelijk) zwanger bent, moet u dit steeds melden aan het secretariaat of de verpleegkundige de dienst medische beeldvorming.

Impact X-stralen op zwangerschap

X-stralen zijn ioniserende stralen. Deze kunnen de orgaanontwikkeling van de vrucht vanaf dag één na de bevruchting verstoren. De impact hangt af van het soort onderzoek, de dosering van de röntgenstralen, de fase van de zwangerschap en de onderzochte regio.

Wat indien u zwanger bent en om medische redenen een onderzoek moet krijgen?

  • Een onderzoek zal in geval van zwangerschap enkel worden uitgevoerd indien het echt noodzakelijk is voor de diagnose van een aandoening of de behandeling van de patiënt. Indien het onderzoek hoogdringend is, wordt dit uitgevoerd met maximale bescherming: in dit geval moet u een loodschort dragen over de niet-onderzochte regio en er is een maximale dosisreductie.
  • Indien mogelijk zal het RX-onderzoek vervangen worden door een ander onderzoek. Veiligheidshalve worden geen MR-onderzoeken uitgevoerd bij zwangere vrouwen voor de leeftijd van 12 weken, hoewel de schadelijke effecten van MR op de foetus in vroege ontwikkeling niet strikt bewezen zijn.

Meer informatie vind je op de website van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.