A.S.Z. neemt splinternieuw bestralingstoestel Varian Halcyon in gebruik

De dienst radiotherapie van het UZ Brussel streeft ernaar om de beste en meest geschikte radiotherapie voor elke individuele patiënt aan te bieden. Om dit te verwezenlijken, heeft de dienst op zijn satellietcampus in het A.S.Z. op campus Aalst, een Halcyonsysteem (Varian, Palo Alto, Californië, USA) geïnstalleerd. Dit toestel heeft een speciaal ontworpen ringstructuur, waarop zowel het bestralingstoestel als de beeldvormingsmodaliteiten gemonteerd zijn. Dit faciliteert beeld-gestuurde radiotherapie, waarbij de patiënt anatomisch heel accuraat gepositioneerd wordt, zowel voor als tijdens zijn bestraling. Deze structuur zorgt eveneens voor een verhoogde robuustheid. Dit, in combinatie met een nieuwe iteratieve reconstructie, zorgt ervoor dat men op dagelijkse basis heel scherp de tumor op de beelden kan aflijnen, wat voor verhoogde precisie zorgt.

Dit is voornamelijk belangrijk voor letsels in de buikholte (abdomen), alsook voor hoofd- en halskanker, waarbij de aflijning van tumor en kritische organen van groot belang is, om de hoge dosis stralen op de tumor te kunnen richten en tegelijkertijd de kritische organen te sparen van toxiciteit. Het toestel werkt sneller dan de meeste toestellen, dit verhoogt het comfort voor de patiënt.

Met dit nieuwe toestel, wil de dienst radiotherapie niet enkel conventionele bestralingen aanbieden, maar eveneens geavanceerde technieken waarbij een zeer hoge dosis in minder fracties toegediend wordt.

Om de kwaliteit van deze bestralingstechnieken te garanderen, heeft de dienst radiotherapie een Novalis-accreditatie. Dit is een onafhankelijk accreditatieprogramma dat een zeer hoge norm oplegt voor doeltreffendheid en veiligheid van stereotactische intracraniële en extracraniële radiotherapie.

Radiotherapie Varian Halcyon 3
Radiotherapie Varian Halcyon 2
Radiotherapie Varian Halcyon 1