Begrip voor verlies staat centraal bij het ‘Bloemenkaartje’

Binnen de muren van het A.S.Z. bloeide onlangs een nieuw initiatief op. Een initiatief dat in één oogopslag duidelijk maakt dat een patiënt zich aan het einde van zijn leven bevindt. In een patiëntenkamer verschijnen namelijk diverse gezichten, van artsen en verpleegkundigen tot technici, schoonmaakpersoneel en logistieke medewerkers... het 'Bloemenkaartje' is een doeltreffend communicatiemiddel dat zorgt voor de nodige sereniteit voor palliatieve patiënten en hun naasten.

In die kamers worden levensreizen beleefd, soms naderend tot hun einde. Het besef dat een patiënt zich in de laatste fase van het leven bevindt, is van onschatbare waarde voor het verlenen van de juiste zorg en ondersteuning. Binnen de muren van het A.S.Z. heeft Frans Van Der Veken, coördinator van het Palliatief Support Team (PST), een eenvoudig maar doeltreffend initiatief gelanceerd: het ‘Bloemenkaartje’ gelijkaardig aan 'Vlinderkaartje’ van het AZ Maria Middelares dat als inspiratie diende.

Het ‘Bloemenkaartje’ is een symbool van mededogen en respect. Het is een bescheiden deurhanger die, wanneer deze aan de deur van een kamer gehangen wordt, een krachtige boodschap draagt. Het vertelt iedereen die langsloopt dat in die kamer een levenseinde plaatsvindt. Dit kan variëren van een therapiestop op de dienst Intensieve Zorg, palliatieve sedatie, euthanasie, een doodgeboorte op de kraamafdeling tot het stille vertrek van een patiënt. In al deze aangrijpende momenten wordt dit eenvoudige symbool gebruikt om begrip en zorgzaamheid te vragen.

Frans Van Der Veken, coördinator Palliatief Support team A.S.Z.: Het Bloemenkaartje is simpel en makkelijk te begrijpen, maar de impact ervan is groots en diepgaand

Het ‘Bloemenkaartje’ is meer dan een stukje karton; het is een krachtige boodschap van medeleven en begrip dat zorgt voor sereniteit voor palliatieve patiënten en hun naasten. Het herinnert ons eraan dat het niet altijd woorden zijn die troost bieden, maar ook bepaalde acties bijvoorbeeld het bieden van een luisterend oor.

bloemenkaartje_pst_ASZ
Frans_Van_der_Veken_coördinatorPST_ASZ