Heupprothese via de minimaal invasieve toegang

Op onze dienst wordt een heupprothese geplaatst via de Anterior Supine Intermuscular (ASI) techniek. Deze minimaal invasieve techniek biedt verschillende voordelen ten opzichte van de klassieke operatietechnieken.

Wat is een totale heupprothese (THP)

Een heupprothese is een kunstgewricht dat de beschadigde delen van de heup vervangt. De prothese is zo ontworpen dat ze zo goed mogelijk de normale functie van de heup benadert. Er zijn verschillende types prothesen.

Bij een totale heupprothese wordt zowel de heupkom als de heupkop vervangen. De heupkop wordt vervangen door een prothesesteel in titanium die in het dijbeen (femur) geplaatst wordt en hierop wordt een nieuwe keramische kop geplaatst. De steel wordt, afhankelijk van de gekozen techniek, met of zonder cement in het dijbeen geplaatst. In het bekken wordt een titanium kom geplaatst met hierin een bekleding van keramiek of kunststof (polyethyleen). De materiaalkeuze wordt door de chirurg, in samenspraak met u, bepaald. In alle gevallen wordt bij het plaatsen van een eerste heupprothese gebruik gemaakt van een minimaal invasieve toegang via de voorzijde van het heupgewricht.

Met deze techniek worden de spieren niet losgemaakt wat een vlotte revalidatie bevordert en minder pijn geeft direct na de operatie. In sommige gevallen wordt een “halve” of biarticulaire heupprothese geplaatst bij oudere patiënten die hun heup gebroken hebben en minder mobiel zijn.

Duur van de opname

De opnameduur is verschillend van patiënt tot patiënt maar is meestal 1 tot 3 dagen. Voor sommige patiënten zal het mogelijk zijn om de ingreep via dagopname uit te voeren. Voor anderen zal er gekozen worden om na de operatie een opname in een revalidatiecentrum te voorzien. Het A.S.Z. beschikt over een eigen gespecialiseerde revalidatieafdeling in het A.S.Z. Wetteren. De duur van de opname en de keuze voor revalidatie zal door uw chirurg voor de operatie met u besproken worden op de raadpleging.

Meer info over de heupprothese vindt u terug in onderstaande bijlage.

30 januari 2023
  • Orthopedie en traumatologie