Borstreconstructie - Lichaamseigen Weefsel

Een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel is in de meeste gevallen de beste manier om de borst te reconstrueren. Het zorgt voor een nieuwe borst die soepel aanvoelt, er natuurlijk uitziet en mee met het lichaam evolueert.

Zeker wanneer u radiotherapie heeft gekregen, zal deze methode u een langdurig resultaat kunnen geven.

Bij deze techniek wordt weefsel van de ene plaats op het lichaam (bv. buik bij een DIEP flap of weefsel van de rug bij latissimus dorsi flap) getransplanteerd naar de borstregio. Het weefsel kan verbonden blijven aan het lichaam of het kan volledig vrijgemaakt worden; hierbij zal het weefsel met behulp van de microscoop terug met het lichaam worden verbonden.

Diep flap

De DIEP flap is op dit moment de meest geavanceerde techniek om de borst te reconstrueren. Het weefsel van de buik wordt microchirurgisch getransplanteerd naar de borstregio en wordt gemodelleerd om de nieuwe borst te vormen. In vergelijking met minder geavanceerde technieken (bv. TRAM flap) wordt de buikspier volledig bewaard en kan u na de operatie alle activiteiten blijven uitoefenen. 

Deze techniek kan zowel worden toegepast bij een onmiddellijke als laattijdige borstreconstructie. Ook bilaterale borstreconstructies kunnen worden uitgevoerd met de DIEP flap. Het is ook de aangewezen techniek om toe te passen bij vrouwen met een genetische voorbeschiktheid voor borstkanker (BRCA positief).

Het reconstructieproces bestaat uit 3 stappen. De eerste is de reconstructie van de borst zelf d.m.v. het buikweefsel. In de tweede stap, ten vroegste na 3 maanden, worden correcties uitgevoerd (bv. lifting van de contralaterale borst) om meer symmetrie te bekomen en wordt indien nodig de tepel gereconstrueerd. In de laatste stap wordt de tepel getatoeëerd.

Tijdelijke borstprothese

Een onmiddellijke (primaire) borstreconstructie kan worden uitgevoerd indien er geen bestraling noodzakelijk is. Indien er wel bestraling nodig is kan er desondanks een oplossing worden geboden om de huid van de borst alsnog te bewaren. Op het ogenblik van de borstwegname, kan er door de plastisch chirug een prothese of expander geplaatst worden. Hiermee kan u de noodzakelijke radiotherapie ondergaan zonder dat u een periode zonder borst moet leven. Wanneer de bestraling achter de rug is, kan de prothese vervangen worden door een reconstructie met lichaamseigen weefsel.

Genetische voorbeschiktheid (BRCA-gen)

In sommige families is er een belangrijke genetische aanleg voor de ontwikkeling van borstkanker aanwezig. Dit wordt meestal getypeerd door het BRCA-gen. Vrouwen met  een dergelijke genetische belasting kiezen er dan ook vaak voor om preventief hun borsten te laten verwijderen. Hierbij is lichaamseigen weefsel een ideale techniek om een natuurlijke borst te creëren. Gezien het BRCA-gen ook gepaard gaat met een verhoogde kans op eierstokkanker worden deze dan ook vaak (na vervolledigen zwangerschapswens) weggenomen. Dit kan worden uitgevoerd op hetzelfde ogenblik als de borstreconstructie zonder bijkomende littekens op de buik.

Voor de ingreep

  • Een CT scan van de buikwand is noodzakelijk.
  • Absolute rookstop! Er kan geen microchirurgie plaatsvinden indien u rookt!
  • De hospitalisatieduur bedraagt 5 tot 7 dagen.

Ingreep

  • Wordt uitgevoerd door een team van twee plastisch chirurgen om de operatieduur te beperken

Na de ingreep

  • U dient gedurende 6 weken een sportbeha te dragen.
  • Patiënten ervaren meer pijn ter hoogte van de buikstreek dan ter hoogte van de borststreek.
  • Hef- en tilverbod gedurende 6 weken.
  • Secundaire correcties gebeuren een drietal maanden na de reconstructie en gebeuren meestal in dagziekenhuis of met één overnachting.

Financieel 

Onze dienst is toegetreden tot de conventie omtrent borstreconstructie met het RIZIV. Hierdoor kan de ingreep worden uitgevoerd zonder extra kosten voor de patiënte. Ook indien u verzekerd bent voor een éénpersoonskamer zijn er vastgelegde erelonen die door alle verzekeringen (mutualiteit en privé) worden gedekt. Meer info tijdens de raadpleging.