Zwanger?

Gelieve zo snel mogelijk te bellen voor een afspraak na bevestiging van de zwangerschap d.m.v. een bloedafname bij uw huisarts.

Wij zien u graag voor een eerste echografische controle na 7 à 8 weken zwangerschap.

U kan ook een afspraak maken bij de vroedvrouw in het begin van de zwangerschap. Deze consultatie wordt door het ziekenfonds volledig terugbetaald.

Afspraak maken bij de vroedvrouw

053 76 66 10 (campus Aalst)
gynaecologie.asz@asz.be

Virtuele rondleiding verloskwartier

Ontdek het verloskwartier a.d.h.v. een virtuele rondleiding aanstaande ouders kunnen met eigen ogen virtueel waarnemen waar hun baby het levenslicht zal zien.

Een omgeving waar je rust en comfort zal vinden en waar je met de beste zorgen zal  worden omringd. Je ontdekt niet alleen hoe het verloskwartier eruit ziet, je krijgt gaandeweg ook nuttige informatie en tips omtrent arbeid en bevalling. Kortom: een aanrader voor aanstaande ouders!

Benieuwd? Neem alvast hier een kijkje!

360° tour verloskwartier

Opvolging zwangerschap

Een performante wachtdienst zorgt ervoor dat ons team van gynaecologen 24 uur per dag ter beschikking staat. Alle patiëntendossiers zijn ten allen tijde beschikbaar voor de betrokken medewerkers zodat alle gegevens en resultaten te raadplegen zijn.

Voorgesteld schema voor het tijdstip van de consultaties tijdens de zwangerschap:

7-10 weken

Vaststellen zwangerschap.

Info infectie - downscreening : cfr. verder evt. uitgebreide afspraak bij de vroedvrouw

12-14 weken

1ste trimesterechografie met zo gewenst downscreening

18-19 weken

2de trimesterechografie : opsporen afwijkingen

24 weken

Suikertest, Rhogam® voor rhesusnegatieven, aanvullen 2de trimesterscreening, urinekweek*

30 weken

Controle groei baby: 3de trimesterechografie

35 weken

Afspraak bij de vroedvrouw streptococcenscreening

39 weken

Routineraadpleging

40-41 weken

Routineraadpleging

6 weken na de bevalling

Postpartumcontrole


In geval van een risicozwangerschap kan dit schema worden aangepast.
*Bij vermoeden van een urineweginfectie wordt er een urinekweek afgenomen.

 

Echo en 3D-echo

Mama die foto vasthoudt van echo

Echografie is een medisch onderzoek om informatie te verschaffen over het verloop van de zwangerschap en om de ontwikkeling van de baby op te volgen. Meestal voert de gynaecoloog een drietal echografische onderzoeken uit tijdens uw zwangerschap, één per drie maanden. Het ziekenfonds voorziet een tussenkomst voor deze drie onderzoeken. Elk onderzoek heeft een specifiek doel.

  • De eerste echo gebeurt best tussen 11 en 14 weken na de laatste maandstonden. Bij deze eerste echo wordt de afstand van de kruin tot de stuit gemeten. Door deze kruin-romplengte van een foetus te meten kan de gynaecoloog de zwangerschapsduur zeer nauwkeurig bepalen. Op basis daarvan wordt de verwachte bevallingsdatum uitgerekend. Met de eerste echo kan de gynaecoloog ook meerlingzwangerschappen of eventuele afwijkingen opsporen. Door een meting ter hoogte van de nek van de foetus, het zogenaamde ‘nekoedeem’, is het mogelijk om een verhoogd risico op chromosomale afwijkingen zoals het Downsyndroom vast te stellen. Dit risico kan nog verder verfijnd worden door een aanvullend bloedonderzoek.
  • Tussen 18 en 22 weken zwangerschap kan de gynaecoloog met een echografie de foetus meer gedetailleerd nakijken: elk lichaamsdeel van de foetus wordt nu uitgebreid onderzocht. De arts volgt hierbij vastgestelde richtlijnen voor echografisch onderzoek tijdens de zwangerschap. Dit onderzoek vraagt daarom meer tijd. Op dit ogenblik van de zwangerschap kan de gynaecoloog een aantal ernstige afwijkingen op het spoor komen.
  • Later in de zwangerschap, tussen 30 en 34 weken, controleert de gynaecoloog met een echografie de groei en de ligging van de foetus. Ook de ligging van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater wordt nagekeken.

Tevens bestaat er de mogelijkheid om een 3D-echo onderzoek te laten uitvoeren. Dit is geen medisch onderzoek maar geeft u de mogelijkheid mooie beelden van de baby voor de geboorte te bekijken.

U kunt een afspraak maken op het secretariaat via het telefoonnummer +32 (0)53 76 66 10. Een sessie duurt 30 minuten en kost 85 euro. U krijgt 4 foto’s en een dvd van de opname.

Screening chromosomale afwijkingen

Syndroom van down

De meest frequente chromosomale afwijking bij levend geboren baby’s is trisomie 21 en in mindere mate trisomie 13 en 18. Trisomie 21 (Syndroom van Down) is een aangeboren aandoening. Het wordt veroorzaakt door een extra chromosoom. Chromosomen zitten in al onze lichaamscellen en bevatten onze erfelijke eigenschappen. Normaal gesproken hebben we in elke cel twee exemplaren van elk chromosoom. Iemand met trisomie 21 heeft van één bepaald chromosoom (chromosoom 21) geen twee, maar drie exemplaren in elke cel.

Niet-Invasieve Prenatale Test of NIPT

Tijdens de zwangerschap circuleren er DNA-fragmenten van de baby in het bloed van de moeder. Door het meten van het aantal DNA-fragmenten van de baby kan het aantal kopieën van chromosoom 21 worden bepaald en kan dus de aanwezigheid van trisomie 21 bij de baby worden opgespoord. De bloedafname voor deze test kan ten vroegste op 11 weken uitgevoerd worden omdat er pas vanaf dan voldoende DNA van uw baby aanwezig is in uw bloed. NIPT heeft een gevoeligheid van meer dan 99%: van 100 baby’s met trisomie 21 zal de test er minimum 99 opsporen en maximum 1 missen. In 1% is de NIPT vals positief. Dit wil zeggen dat wanneer 100 vrouwen deze test doen, er aan 1 vrouw zal gezegd worden dat er een verhoogd risico is op trisomie 21, terwijl de baby geen trisomie 21 heeft.