Aangezichtsverwondingen - Maxillofaciaal trauma

Onder maxillofaciaal trauma verstaan we verwondingen aan het aangezicht en/of de kaak. Verwondingen die bij velen naast een fysieke trauma ook een belangrijk emotioneel trauma met zich meebrengen. De wetenschap en de kunst van de behandeling van deze letsels vereist net daarom enerzijds een doorgedreven specialisatieopleiding met een 'hands-on' ervaring en anderzijds het inzicht in hoe de behandeling op lange termijn de functie en het uiterlijk van de patiënt kan beïnvloeden.

We weerhouden talrijke oorzaken van aangezichtstrauma's; waarbij auto-ongevallen, arbeidsongevallen, accidenteel vallen, sportblessures en jammer genoeg ook interpersoonlijk geweld het vaakst voorkomen.

Daarnaast onderscheiden we diverse types verwondingen, variërend van verwondingen aan de tanden tot zeer ernstige verwondingen van de huid en zelfs van de beenderen van het aangezicht. Aangezichtsverwondingen worden daarom veelal onderverdeeld in drie categorieën, nl. weke delen letsels (huid en tandvlees), beenderige letsels (breuken) en letsels aan regio's zoals ogen, aangezichtszenuwen en/of speekselklieren).

Weke delen letsels

Bij weke delen letsels aan huid en tandvlees, zoals bv. snijwonden, wordt veelal geopteerd om deze wonden te hechten. Hierbij wordt in eerste instantie getracht de functionele defecten te benaderen, ook bv. bij verwondingen aan aangezichtszenuwen, speekselklieren en speekselkanalen. Echter, gezien dergelijke letsels een grote emotionele impact kunnen hebben, wordt steeds getracht de esthetiek van de patiënt niet in het gedrang te brengen. Onze kaakchirurgen zijn uiteraard bedreven in het maken van dergelijke afwegingen en het behandelen van alle soorten aangezichtswonden.

Beenderige letsels

Breuken in de beenderen van het aangezicht vallen onder de term beenderige letsels; waarbij elke fractuur een individuele aanpak vereist. Zo bepalen enerzijds het type, de plaats en de ernst van de breuk en anderzijds de leeftijd en de algemene toestand van de patiënt grotendeels de in te stellen therapie. Dat houdt in dat waar bij de ene fractuur een afwachtende houding zal worden aangenomen; bij de andere zal overgegaan worden tot een operatie.

De behandeling van dergelijke fracturen valt deels te vergelijken met fracturen elders in het lichaam. Aangezien er vanzelfsprekend geen gips in het aangezicht kan geplaatst worden, werden andere middelen ontwikkeld om deze breuken te stabiliseren. Dit kan bv. door middel van de chirurgische plaatsing van platen en schroeven. Onze chirurgen trachten steeds met een zo minimaal mogelijk aantal incisies toegang tot de aangezichtsbeenderen te bekomen en op die manier littekenvorming tot een minimum te beperken.

Tandletsels

Naast de weke delen letsels en beenderige letsels zijn onze chirurgen ook betrokken bij de behandeling van tandletsels.  Zij hebben immers de juiste expertise om te beslissen of tanden, die op onnatuurlijke wijze uitgevallen of verplaatst zijn, terug ingeplant kunnen worden of verwijderd moeten worden. Tandletsels worden veelal behandeld op doorverwijzing van een tandarts of de Spoeddienst.

Indien het terugplaatsen van de tand mogelijk is, kan de chirurg ook hier beroep doen op een wijze van fixatie, nl. spalken. De spalk zorgt ervoor dat de tanden gedurende enkele weken op hun plaats blijven en op die manier terug kunnen vastgroeien.

Opgelet: is uw tand uitgeslagen of -gevallen? Plaats deze dan in zout water of melk. Hoe sneller de tand opnieuw kan worden ingebracht, hoe beter de prognose van de tand. Contacteer daarom zo spoedig mogelijk uw vaste tandarts of de Spoeddienst. Zij verwijzen u door naar onze chirurgen indien nodig.