Tonale audiometrie

Een audiogram of tonaal audiogram is de ‘klassieke gehoortest’. De test wordt afgenomen in een geluidsarme testcabine. De patiënt bevindt zich achter een raampje en kijkt naar de onderzoeker (audioloog) zodat er telkens oogcontact is. De audioloog test per oor op verschillende toonhoogtes (frequenties) met een hoofdtelefoon en/of een beenvibrator. Telkens de patiënt een toon waarneemt, moet hij reageren via een drukknop of door de hand op te steken. Zo wordt de gehoordrempel bepaald tussen 125 en 8000Hz. Deze test helpt de aard en de ernst van het gehoorverlies te bepalen.

Spraakaudiometrie

Tijdens deze test dient de patiënt plaats te nemen in een geluidsarme cabine zoals bij een klassieke gehoortest. Men krijgt tweelettergrepige woorden te horen via een hoofdtelefoon of luidspreker. Deze woorden worden op verschillende luidheden aangeboden. De patiënt moet proberen de aangeboden woorden te herhalen. Om na te gaan in welke mate (percentage) men gesproken woorden (spraak) kan verstaan bij verschillende luidheden (intensiteiten), kan deze test aanvullend plaatsvinden.

Spraakaudiometrie in ruis

Deze test is gelijkend aan spraakaudiometrie. Hier krijgt de patiënt opnieuw woorden te horen maar zal er tegelijkertijd een ruis aangeboden worden op een continu niveau. Dit om een rumoerige situatie na te bootsen. Onder de leeftijd van 65 jaar kan dit een indicatie tot hoortoestelaanpassing geven indien de patiënt nog te goed scoort op de tonale audiometrie.

Tympanometrie

Bij de uitvoering van de test wordt een meetprobe (dopje verbonden met een kabeltje) in het oor van de patiënt geplaatst. Er is een lage toon hoorbaar. Tijdens de meting is er een voelbare verandering van de druk in de uitwendige gehoorgang. Met deze test wordt de beweeglijkheid van het trommelvlies en de beentjesketen in het middenoor bepaald. Men kan met deze test ook informatie krijgen over de verluchting en druk in het middenoor en zo over de werking van de buis van Eustachius en het middenoorslijmvlies.

Stapediusreflexen

Deze test wordt meestal uitgevoerd na het tympanogram aangezien hetzelfde toestel wordt gebruikt. . Er wordt 1 dopje (probe) in elk oor geschoven, waarbij er op wordt gelet dat de gehoorgang volledig afgesloten is. Er worden luide, kortdurende geluiden aangeboden om de reflexmatige contractie van de musculus stapedius in het middenoor te testen bij luide geluidsstimuli. De registratie van de reflexen gebeurt volledig automatisch zonder dat de patiënt actief dient mee te werken Praten of slikken kan de meting negatief beïnvloeden. Met deze test wordt informatie verkregen over de werking van het middenoor. Afwezige reflexen kunnen ook een indicatie zijn voor een aandoening ter hoogte van de gehoorszenuw of verder op de auditieve baan (retrocochleair).

Oto-acoustische emissies

De patiënt krijgt een dopje in de gehoorhang en er worden klikkende geluidjes en toontjes afgespeeld. Deze objectieve meettechniek dient om de werking van de haarcellen in het binnenoor te evalueren. De test is ook geschikt voor baby’s en jonge kinderen. De test moet in complete stilte afgenomen worden en de patiënt dient rustig te blijven zitten. Bij kinderen kan dit eventueel aan de hand van een filmpje (zonder geluid) of een puzzel aan te bieden als afleiding.

Tinnitusanalyse

BERA

Er worden 3 elektroden geplaatst: een achter elk oor en een op het voorhoofd. Daarna gaat de patiënt liggen en ontspant hij zich zo goed mogelijk. Slapen mag. Er worden klikkende geluiden afgespeeld via dopjes in de oren. Het geluid wekt elektrische signalen op die via de elektroden worden opgevangen. Zo verneemt de arts meer over het functioneren van het gehoor. Een verlengde latentietijd van het tracé en/of afwijkende morfologie kan wijzen op pathologie thv het oor of een retrocochleaire aandoening aantonen.

BERA drempelbepaling

Een BERA-onderzoek (Brainstem Evoked Response Audiometry of hersenstamaudiometrie) is een test die het functioneren van de gehoorzenuw controleert om een indruk te krijgen van het gehoor van uw kind. De audioloog gebruikt kleefelektroden om het onderzoek uit te voeren. Uw kind hoeft niet mee te werken maar moet wel rustig zijn of slapen.

De BERA-test wordt vooral gebruikt bij baby’s als een verdere evaluatie van het gehoor nodig is (bv. bij een ‘refer-resultaat’ op de gehoorscreening van Kind & Gezin).

Tot de leeftijd van zes maanden nemen we de BERA-test af terwijl uw kindje slaapt. Uitzonderlijk is dat niet haalbaar en moet de test onder narcose uitgevoerd worden. Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat de slaap en waakcyclus regelt. Wanneer het lichaam een grotere hoeveelheid melatonine produceert, word je slaperig. Het hormoon bestaat ook in siroop en tabletten. Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat we melatonine veilig kunnen toedienen om slaap uit te lokken. Het is dus een middel dat de natuurlijke slaap stimuleert. We kunnen geen garantie geven dat uw kind door toediening van melatonine in slaap zal vallen, maar als het wel lukt, kunnen we een narcose vermijden om het BERA-onderzoek uit te voeren.

Oren